Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Κι άλλα "λουκέτα" σε σχολεία της Αχαΐας

Λόγω της συρροής των περιστατικών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, o Nομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος αποφάσισε την παύση της λειτουργίας των παρακάτω Σχολείων και Τμημάτων για επτά (7) ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο (05/12/2009)
58ο Νηπιαγωγείο & 18ο Δημοτικό Σχολείο (συστεγάζονται)(όλο)
Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Σαγέϊκων (συστεγάζονται)(όλο)
Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας, Τμήμα Α1
60ο Δημοτικό Σχολείο & 42ο Νηπιαγωγείο & 57ο Νηπιαγωγείο (συστεγάζονται)(όλο)
35ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (όλο)
Δημοτικό Σχολείο Σαλμενίκου
Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Πάους(όλο)
Νηπιαγωγείο Καμινίων (όλο)
Πειραματικό Νηπιαγωγείο ΑΕΙ (όλο)
10ο Νηπιαγωγείο Πατρών (όλο)
1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας (όλο)
3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου & 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου (συστεγάζονται) (όλο)
Δημοτικό Σχολείο Γομοστού
2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
40ο Δημοτικό Σχολείο, Τάξη Δ
45ο Δημοτικό Σχολείο & 23ο Νηπιαγωγείο (συστεγάζονται) (όλο)
2ο Γυμνάσιο Αιγίου, Τμήματα Α1, Α3
7ο ΓΕΛ Πατρών (όλο)
Γυμνάσιο Σαγέϊκων(όλο)
10ο ΓΕΛ Πατρών & !4ο Γυμνάσιο (συστεγάζονται)(όλο)
1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Τμήμα Β1, Β4
Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών, Τμήμα Γ1
2ο ΕΠΑΛ ΒΜ1
7ο ΕΠΑΛ ΒΠ

Έρευνα για τα παιδιά του δρόμου

Έρευνα για την καταγραφή των παιδιών του δρόμου που κινούνται στην περιοχή της Πάτρας διενεργήθηκε με ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής.
Είναι τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και στερούνται τις βασικές δομές για την ανάπτυξή τους. Το περιβάλλον εργασίας τους και της καθημερινότητάς τους είναι ο δρόμος και πιθανή εξέλιξη είναι η παιδική και εφηβική εγκληματικότητα.
Η ηλικία τους είναι από 4 έως 14 ετών και σε ποσοστό 65% είναι Τσιγγάνοι, μετανάστες στην Πάτρα. Τα παιδιά αυτά διαμένουν σε πρόχειρες σκηνές, παραπήγματα, καταυλισμούς. Σχολείο δεν πηγαίνουν. Οι γονείς τους είναι αγράμματοι, άνεργοι, χωρίς επαγγελματική κατάρτιση. Η πολύχρονη ανοχή της κοινωνίας απέναντι στην παιδική εργασία έχει δημιουργήσει καθεστώς αφού τρέφονται ολόκληρες οικογένειες από τα εισοδήματα αυτά και οι γονείς έχουν πέσει σε αδράνεια. Είναι βολεμένοι και δεν τους έχει απασχολήσει ποτέ το μέλλον των παιδιών τους.
Η ασάφεια της νομοθεσίας και η έλλειψη συγκεκριμένων υπηρεσιών και κοινωνικών υπηρεσιών να αναλάβουν την προστασία των παιδιών βάζει τους αστυνομικούς να παίζουν τον άχαρο ρόλο του «κακού». Τα παιδιά θεωρούν τους αστυνομικούς «κακούς», γιατί δεν τα αφήνουν να δουλέψουν για να βγάλουν το ψωμί τους. Έτσι η αστυνομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού συλλαμβάνει τα παιδιά αντί για τους γονείς τους που θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη. Να σημειωθεί τέλος, πως τα παιδιά του δρόμου δεν εργάζονται εκεί που μένουν. Στην Πάτρα ο αριθμός των παιδιών του δρόμου αγγίζει τα 60 άτομα (κατά μέσο όρο) και αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Έξαρση του φαινομένου παρατηρείται κατά τις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα)
Κάθε παιδί που ζητιανεύει βγάζει μέσο μεροκάματο 15 ευρώ την ημέρα. Οι πιο συνηθισμένες δουλειές που κάνουν είναι να καθαρίζουν τζάμια, να πωλούν λουλούδια ή χαρτομάντιλα, να παίζουν μουσική ή να κάνουν κλασική επαιτεία.
Τα σημεία που συχνάζουν στην Πάτρα είναι: Πλατεία Όλγας, Ψηλαλώνια, φανάρια Παπαφλέσσα και Μαιζώνος, πεζόδρομος Αγίου Νικολάου, φανάρια στην Αγ. Σοφίας και στην Κολοκοτρώνη.

Αυξάνονται τα διόδια;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η παραχωρησιούχος εταιρεία «Ολυμπία Οδός» που έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών- Κορίνθου προσανατολίζεται από τις αρχές του 2010 σε νέα αύξηση του αντιτίμου διέλευσης των οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων, μεταξύ των οποίων και του Ρίου Ν. Αχαΐας.
Ο Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση του αυτές οι πληροφορίες καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών,
Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα ερωτώντας αν επίκειται νέα αύξηση στην τιμή των διοδίων και αν αυτή προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ζητά την παρέμβαση του Υπουργού ώστε να μην δοθεί καμία περαιτέρω αύξηση για όλο το διάστημα που εξαιτίας και της εκτέλεσης των έργων η ασφάλεια στο συγκεκριμένο δρόμο είναι μηδενική.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Αχαιός βουλευτής, η κατ’ όνομα εθνική οδός λειτουργεί στο μεγαλύτερο μήκος της με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα εξαιτίας των έργων και κατά συνέπεια η υποβάθμιση του δρόμου είναι ολοκληρωτική. Μάλιστα κατ’ επανάληψη οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει με επιστολές τους και κινητοποιήσεις να μην καταβάλλεται από τους διερχόμενους οδηγούς το αντίτιμο διέλευσης μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες και ο δρόμος να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο.

Διπλή σεισμική δόνηση

Δύο σεισμικές δονήσεις με διαφορά μισής ώρας σημειώθηκαν το πρωί 73 χλμ βόρεια της Πάτρας και δυτικά της Λαμίας. Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 11.34 το πρωί και είχε μέγεθος 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 12.07 το μεσημέρι ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ίδια περιοχή.
Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας λόγω και του μικρού τους εστιακού βάθους. Μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ενώ οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, λέγοντας πως και οι δύο δονήσεις εντάσσονται στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός

Και νέα κέντρα εμβολιασμού προγραμματίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
εάν και εφόσον η προσέλευση πολιτών το απαιτήσει. Μέχρι στιγμής στο
κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην οδό Κανάρη έχουν εμβολιασθεί
περισσότερα από 50 άτομα
Την ίδια ώρα 30 σχολεία και 41 τμήματα έχουν κλείσει λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης σε μαθητές.

"Εισαγόμενοι" διαδηλωτές

Επί ποδός βρίσκεται η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας εν όψει των
διαδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί το Σαββατοκύριακο με αφορμή τη
συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φθάσουν στην Πάτρα μέσω του
λιμανιού, διαδηλωτές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για την υγεία

Tα προβλήματα του χώρου της υγείας στην περιοχή, θέτουν σήμερα επί
τάπητος οι φορείς της περιοχής στην Υπουργό Υγείας Μαριλίζα
Ξενογιαννακοπούλου.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ο
Άγιο Ανδρέα» Κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 θα ζητήσουν από την Υπουργό την εξασφάλιση κονδυλίων για την ολοκλήρωση των εργασιών που είχαν προγραμματισθεί ώστε να δρομολογηθεί η επαναλειτουργία του νοσοκομείου.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Έκθεση σχολικών εφημερίδων

Εκδήλωση για την προβολή των πολιτιστικών προγραμμάτων που επεξεργάστηκαν επτά σχολεία του Δήμου Πατρέων, τα οποία συγκρότησαν ένα δίκτυο έκδοσης σχολικών εφημερίδων κατά το περσινό σχολικό έτος, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στον εκθεσιακό χώρο «Έσπερο», στην πλατεία Γεωργίου.
Στο χώρο θα στηθούν υπαίθρια περίπτερα στα οποία θα παρουσιαστεί η δουλειά των 130 μαθητών, 16 εκπαιδευτικών και οκτώ δημοσιογράφων που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Η ΟΙΚΙΠΑ συγκεντρώνει βιβλία

H OIKIΠA εν όψει των εορτών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συλλογής και προσφοράς δωρεάν βιβλίων, με σκοπό την επαχρησιμοποίησή τους. Έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου κάθε μέρα, εκτός Σαββατοκύριακου, και ώρα 7 - 9 το απόγευμα, όσοι έχουν παλιά βιβλία μπορούν να τα αφήνουν στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ (Βύρωνος 20Α, στα Ψηλά Αλώνια) και τα μέλη της Κίνησης θα αναλάβουν να τα προωθήσουν σε βιβλιοθήκες σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων ή και των φυλακών της περιοχής.

Ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότητας της στην ανακύκλωση συσκευασιών πανελλαδικά, ξεκινά και στην Πάτρα, σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, την εφαρμογή προγράμματος Ειδικής Δράσης για τη συγκέντρωση και αξιοποίηση συσκευασιών από γυαλί από τους επαγγελματικούς χώρους. Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται παράλληλα με το ευρύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών στο μπλε κάδο που λειτουργεί στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η ΕΕΑΑ θα είναι σε θέση να αξιοποιεί περισσότερες ποσότητες αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας, μέσα από τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από μεγάλους παραγωγούς σε σημεία και περιοχές επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, και άλλες επιχειρήσεις. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 60 ειδικά σημεία (καμπάνες) σε κεντρικά σημεία της Πάτρας ενώ μέχρι το τέλος τους χρόνου προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 90.

Διανομή αγαθών στους πολύτεκνους

Ξεκινά από σήμερα στα μέλη της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών και περιχώρων η διανομή τυριού και ρυζιού, για όσους εγκαίρως είχαν καταθέσει το εκκαθαριστικό της εφορίας έτους 2009 και πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων της Ε.Ε.
Τα μέλη της Οργάνωσης μπορούν να προσέρχονται στις αποθήκες (Παραλία Πατρών και Καλαβρύτων 24) με την πολυτεκνική τους κάρτα και την αστυνομική τους ταυτότητα, καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι και Σάββατο.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της διανομής έχει ως εξής:
Σήμερα θα προσέλθουν όσων το επώνυμο αρχίζει από Α και Β, αύριο Γ, Δ και Ε, τη Δευτέρα 7/12 Ζ και Η, την Τρίτη 8/12 Θ και Ι, την Τετάρτη 9/12 Κ, την Πέμπτη 10/12 Λ και Μ, την Παρασκευή 11/12 Ν, Ξ και Ο, το Σάββατο 12/12 Π, τη Δευτέρα 14/12 Ρ και Σ, την Τρίτη 15/12 Τ, την Τετάρτη 16/12 Υ και Φ, την Πέμπτη 17/12 Χ και την Παρασκευή 18/12 Ψ και Ω.

Ανεξαρτητοποιήσεις στο Επιμελητήριο

"Βροχή" ανεξαρτητοποιήσεων στο Επιμελητήριο Αχαΐας. Από την παράταξη Φωτόπουλου αποχώρησαν ο Παναγιώτης Σκέντζος και ο Θεόφιλος Μούνδριζας, ενώ από την ομάδα Ψωμιάδη η Γιώτα Δροσοπούλου. Αιτία, η διαφωνία για το πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε το Επιμελητήριο στο φορέα διοίκησης και διαχείρισης του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Σύσκεψη για την υγεία

Στη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στο γραφείο της Υπουργού, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου εναποτίθενται οι ελπίδες για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στο χώρο της υγείας στην Αχαΐα. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι και οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι εργαζόμενοι και βουλευτές του Νομού, θα ζητήσουν την άμεση επαναλειτουργία του ΓΚΝ Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας" και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Η ληστεία της ημέρας

Η ληστεία της ημέρας σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο τραπεζικό υποκατάστημα της «Μarfin» που βρίσκεται επί της οδού Ακρωτηρίου στην Πάτρα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνος και κουκούλα, εισέβαλαν στην τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ακρωτηρίου και Θάσου και κατευθύνθηκαν αμέσως προς το ταμείο. Με την απειλή όπλων ζήτησαν από την ταμία να βάλει σε μία τσάντα όσα χρήματα είχε και εν συνεχεία βγήκαν από την τράπεζα. Έξω από το υποκατάστημα είχαν αφήσει μία δίκυκλη μηχανή, μαύρου χρώματος, στην οποία επιβιβάστηκαν και διέφυγαν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η λεία των δραστών ανέρχεται σε 9.000 ευρώ.

Κλείνουν νέα σχολεία από αύριο

Με απόφαση του Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου και εξαιτίας των περιστατικών γριπώδους συνδρομής που παρουσιάστηκαν σε μαθητές, διακόπτεται η λειτουργία των μαθημάτων για 7 ημέρες από αύριο Παρασκευή (4/12/2009) στα παρακάτω Σχολεία και Τμήματα:
41ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Τάξη ΣΤ΄
Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού (όλο)
48ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Τμήματα Β1, Γ1
Δημοτικό Καμινίων (όλο)
8ο Δημοτικό Σχολείο, Τμήματα Β1, ΣΤ2
14ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών & 4ο Νηπιαγωγείο Πατρών(συστεγάζονται)
2ο Δημοτικό Σχολείο Κ. Αχαΐας, Τμήμα Γ1
1ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας (όλο)
21ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Τμήμα Α2
2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών , Τμήμα Β2
3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Τμήματα Β1,Β2,Ε1
Νηπιαγωγείο Κρίνου
Νηπιαγωγείο Ροϊτίκων (όλο)
Ελληνική Αναγέννηση Νηπιαγωγείο(όλο)
ΓΕΛ Λύκειο Καμαρών
Γυμνάσιο Διακοπτού (όλο)
Πειραματικό Γυμνάσιο ΑΕΙ (όλο)
Πειραματικό Λύκειο ΑΕΙ (όλο)

Καθημερινή ενημέρωση

Το ενημερωτικό blog του ΑΝΤ1 Πάτρας 105,3 fm επανέρχεται με όλες τις ειδήσεις της επικαιρότητας. Δυστυχώς ένα τεχνικό πρόβλημα μας ανάγκασε να μην αναρτήσουμε καμία δημοσίευση μετά τις 25 Νοεμβρίου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ζητάμε συγγνώμη για τις ημέρες που δεν αναρτήσαμε ειδήσεις.