Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αποχώρησαν οι αγρότες

Τέλος στο μπλόκο της Πατρών- Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου μετά την απόφαση των αγροτών να αποχωρήσουν από την εθνική οδό. Ο δρόμος άνοιξε και η κίνηση αποκαταστάθηκε. Ωστόσο, από τις 6 έως τις 8 το βράδυ το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο Φράγμα Πείρου- Παράπειρου προχώρησαν σε αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου.

Ταλαιπωρία στην Πατρών- Κορίνθου

Επιμένουν οι αγρότες της Αιγιάλειας στο μπλόκο της Πατρών- Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, στη Γέφυρα Μεγανίτη. Η νέα εθνική οδός παραμένει κλειστή για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, προκαλώντας σοβαρότατο κυκλοριακό πρόβλημα, καθώς οι οδηγοί για να διασχίσουν το τμήμα Ροδοδάφνης- Αιγίου χρειάζονται τουλάχιστον δύο ώρες.

Νεκρός αλλοδαπός

Σοβαρά τραυματισμένος βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, νεαρός αλλοδαπός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου μετά από λίγη ώρα υπέκυψε στα τραύματά του. Ο νεαρός είναι αγνώστων στοιχείων, ενώ η Αστυνομία διερευνά τις συνθήκες του τραυματισμού του, ο οποίος τον οδήγησε στο θάνατο.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Κλειστή και σήμερα η Ε.Ο. Πατρών- Τριπόλεως (111) στο ύψος του Αστερίου από εργαζόμενους του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Απεργία εφοριακών-τελωνειακών

Απεργούν και σήμερα εφοριακοί και τελωνειακοί οι οποίοι αντιδρούν στην περικοπή των επιδομάτων τους και στις μισθολογικές και φορολογικές ανακατατάξεις.

Πολιορκία από μπουλντόζες και φορτηγά

Επιστρέφει ο Εφιάλτης των βαρέων οχημάτων, τα οποία από την ερχόμενη Τετάρτη θα κατακλύσουν την Πάτρα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε το σωματείο χωματουργικών μηχανημάτων, αντιδρώντας στη μη εξεύρεση χώρου για την εναπόθεση των μπαζών από κατεδαφίσεις.

Στο ρυθμό του Καρναβαλιού

Κορυφώνεται την Κυριακή το Καρναβάλι των Μικρών με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την πλατεία Ομονοίας. Στο μεταξύ απόψε στις 8, 220 χορευτές από 11 σχολές χορού της Πάτρας θα ξεχυθούν στους δρόμους, σ' ένα μοναδικό δρώμενο από την Αγίου Νικολάου έως την πλατεία Γεωργίου.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κλειστή η Πατρών- Κορίνθου

Κλειστή παραμένει η Ν.Ε.Ο. Πατρών- Κορίνθου στο ύψος της Γέφυρας του Μεγανίτη στο Αίγιο, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των αγροτών της Αιγιάλειας. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό. Νωρίς το μεσημέρι αποχώρησαν από την Πατρών- Πύργου οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, ενώ πορεία προς τον ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν το πρωί πατατοπαραγωγοί της Ηλείας.

Πρεμιέρα για τα Μπουρμπούλια

Το προσεχές Σάββατο θα ξεκινήσουν τα Μπουρμπούλια, στο παλαιό Αρσάκειο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 6/02 : 1ο Μπουρμπούλι με την Κωνσταντίνα
Κυριακή 7/02: 2ο Μπουρμπούλι με την Κωνσταντίνα
Τετάρτη 10/02: 3ο Μπουρμπούλι με το Δάκη
Παρασκευή 12/02: 4ο Μπουρμπούλι με την Κωνσταντίνα
Σάββατο 13/02: 5ο Μπουρμπούλι με την Κωνσταντίνα
Οι χοροί των Μπουρμπουλιών θα αρχίζουν στις 21.00 και θα τελειώνουν στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα. Εισιτήριο εισόδου: 8 ευρώ.

Πατρινοί σε θέσεις- κλειδιά

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Γκούμας ορίστηκε νέος Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ πρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει η Πατρινή, Μένη Μαλλιώρη.

Ναι στη μέθη του Καρναβαλιού, όχι του αλκοόλ

Η προστασία των ανηλίκων από το αλκοόλ ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με αφορμή και την επικείμενη κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού.
Εκπρόσωποι δεκατεσσάρων φορέων που συμμετέχουν για πέμπτη χρονιά στην υλοποίηση του προγράμματος, συναντήθηκαν στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης του νέου χρόνου.
Το γεγονός ότι ο απαιτούμενος προγραμματισμός συνέπεσε φέτος με την μικρής διάρκειας καρναβαλική περίοδο, κρίθηκε σκόπιμο, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. (Αστυνομικός Διευθυντής - Διοικητής Τροχαίας και Δημοτική Αστυνομία), για την δρομολόγηση δράσεων που θ’ αποσκοπούν στην προστασία των ανηλίκων από το αλκοόλ.
Συναποφασίστηκε κατά την περίοδο κορύφωσης του καρναβαλιού, να ζητηθεί από τα κέντρα εστίασης και αναψυχής, να μην προσφέρουν αλκοόλ σε ανηλίκους, ενώ κρίθηκε αναγκαία και η εντατικοποίηση των ελέγχων.
Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και σε ότι αφορά στα σούπερ μάρκετ
και τα περίπτερα, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στα σημεία που θα βρίσκονται πλανόδιοι πωλητές.
Η προσπάθεια ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάθεσης αλκοόλ σε ανηλίκους, θα ενισχυθεί φέτος και από τον αστυνομικό της γειτονιάς, ένα θεσμό που τέθηκε σε ισχύ στην πόλη της Πάτρας πριν από λίγες ημέρες.
Οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα παρατηρούν στη ζώνη ευθύνης τους κατά πόσο περίπτερα, super market και πλανόδιοι προμηθεύουν με αλκοόλ ανηλίκους, ενημερώνοντας παράλληλα και την επιτροπή υγείας του Δήμου Πατρέων.

Ένα βήμα μπροστά για το Δικαστικό Μέγαρο

Ακόμα μια εμπλοκή σχετική με το νέο δικαστικό μέγαρο ξεπεράστηκε σήμερα. Πρόκειται για την ένσταση που είχε υποβάλλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχετικά με τη αξιοποίηση έκτασης 2 στρεμμάτων, πλέον και περιμετρικώς των 15 στρεμμάτων, που έχουν ήδη διατεθεί για την ανέγερση του μεγάρου.
Η ένσταση απερρίφθη και σήμερα το πρωί σε επικοινωνία που είχαν ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Κίτσος με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, προέκυψε η ρητή δέσμευση του υπουργού σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο δεν θα επιμείνει σε περαιτέρω ένδικα μέσα και ως εκ τούτου στα αρχικά 15 στρέμματα προστίθενται και τα δύο, μέχρι πρότινος, επίδικα στρέμματα και συνεπώς η «Θέμις Κατασκευαστική» μπορεί πλέον να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Πάτρας.

Στον Ανακριτή οι Ηλείοι

Η πολυτελής ζωή πρόδωσε τους δύο Ηλείους που βρίσκονται πίσω από την αιματηρή ληστεία στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κάτω Αχαΐα. Οι δράστες συνελήφθησαν και τη Δευτέρα θα οδηγηθούν ενώπιον του Ανακριτή, ενώ αναζητούνται ακόμη τρεις Αλβανοί.

Αλλοδαποί "στραγγαλίζουν" περιστέρια

Σοκαρισμένοι διερχόμενοι πολίτες είδαν προχθές μέρα- μεσημέρι αλλοδαπούς, πιθανότατα Αφγανούς, να «κυνηγούν» περιστέρια στην πλατεία Γεωργίου και Μαιζώνος, να τα στραγγαλίζουν και να τα κρύβουν ανάμεσα στα ρούχα τους, φεύγοντας σαν κύριοι
Προφανώς η πείνα και η εξαθλίωση έχει οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις, όπως το «κυνήγι» των περιστεριών και μάλιστα μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων πολιτών, ακόμη και μικρών παιδιών.
Οι πολίτες επισημαίνουν πως δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν μέσα στο κέντρο της πόλης τέτοια περιστατικά και καλούν τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί σε αυτούς τους ανθρώπους τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό, για να μην αναγκάζονται να στραγγαλίζουν περιστέρια για να επιβιώσουν.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κλειστή η Πατρών- Πύργου

Κλειστή παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ η Ν.Ε.Ο. Πατρών- Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Βιομηχανικής Περιοχής από αγρότες της Δυτικής Αχαΐας που από το μεσημέρι έστησαν διπλό "μπλόκο" σε ΒΙ.ΠΕ. και Σαγέικα. Το μπλόκο των Σαγεΐκων άνοιξε το απόγευμα, ενώ αυτό στη ΒΙ.ΠΕ. παρέμενε μέχρι το βράδυ. Πάντως, οι διερχόμενοι οδηγοί υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς η κίνηση διεξαγόταν με ρυθμούς χελώνας από την παλαιά εθνική οδό και παρακαμπτηρίους οδούς.

Δύο συλλήψεις για τη ληστεία στα ΕΛΤΑ

Δύο άτομα συνελήφθησαν για την αιματηρή ληστεία στις 29 Δεκεμβρίου στα ΕΛΤΑ Κ. Αχαΐας, ενώ εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος ακόμη τριών Αλβανών. Οι συλληφθέντες είναι Έλληνες και κατάγονται από την Ηλεία, ενώ όπως προέκυψε από την προανάκριση οι δράστες εκτός από τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Κ. Αχαΐας, είχαν διαπράξει τουλάχιστον ακόμη δύο ληστείες σε τραπεζικά καταστήματα, και συγκεκριμένα, στις 10 Νοεμβρίου 2009 στο κατάστημα της Εθνικής στις Ερυθρές Μεγαρίδος Αττικής με λεία 10.600 ευρώ και στις 8 Δεκεμβρίου 2009 επίσης σε υποκατάστημα της Εθνικής στο Βέλο Κορινθίας με λεία 6.000 ευρώ.

Απέκλεισαν την Πατρών- Τριπόλεως

Για περίπου μία ώρα οι εκατό εργαζόμενοι στο Φράγμα Πείρου- Παράπειρου μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν χθες το πρωί την εθνική οδό Πατρών- Τριπόλεως (111), στο ύψος του Αστερίου, εκεί όπου βρίσκεται το εργοτάξιο της εταιρείας Μηχανική.Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, μετά και την προχθεσινή τους άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Τάσο Αποστολόπουλο.

Λήστεψαν καταστηματάρχη

Θύμα ληστείας από Ρομά έπεσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος με μάρμαρα στην οδό Δημοκρατίας, στην Οβρυά. Οι δράστες που είχαν εμφανίστει αρκετές φορές στο μαγαζί του, κατάφεραν να του αρπάξουν 950 ευρώ, το κινητό του τηλέφωνο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Ο καταστηματάρχης φαίνεται πως γνώριζε τους δράστες και ήδη έχει δώσει στην Ασφάλεια τα στοιχεία για το που διαμένουν.

Άστοχη κίνηση Δημαρά

Άστοχη χαρακτήρισε την κίνηση του Γιάννη Δημαρά να στείλει τον απολογισμό του Δημάρχου Πατρέων στον Πρωθυπουργό με τις παρατηρήσεις της παράταξής του, ο εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής Αρχής, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει άμεση εικόνα και γνώση για τα θέματα της Πάτρας.

Σύσκεψη κατά του αλκοόλ

Σύσκεψη με θέμα την καταπολέμηση της χρήσης του αλκοόλ ενόψει και του Καρναβαλιού, έχει συγκληθεί για αύριο στη 1 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Παρόντες στη σύσκεψη θα είναι ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Άμπετ Χασμάν, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, Παναγιώτης Παπανδρέου, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαίας, εκπρόσωποι φορέων της πόλης

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη Δυτ. Ελλάδα

Μεγάλη αύξηση εμφάνισε η εγκληματικότητα το 2009, σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Δυτική Ελλάδα ανέβηκαν σε ύψη ρεκόρ οι ανθρωποκτονίες και τα φαινόμενα επαιτείας.
Τα αδικήματα με την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το 2009 σε όλη τη χώρα , σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι τα εξής: Ληστείες ( 42,97% ) , κλοπές οχημάτων ( 13,38% ) , κλοπές-διαρρήξεις ( 7,14 % ) , σεξουαλική εκμετάλλευση ( 67,18% ) , επαιτεία 52,25% . Από τις 4708 ληστείες της περασμένης χρονιάς οι 365 έγιναν σε τράπεζες, οι 459 σε σούπερ μάρκετ και 133 σε πρατήρια καυσίμων. Βέβαια οι σημαντικότερης αυξήσεις σοβαρών εγκλημάτων καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικά στις ληστείες οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις εξής περιφέρειες: Ήπειρο ( αύξηση 162,5 % ) , Κεντρική Μακεδονία ( 105,26% ) , Θεσσαλία ( 100%) , Δυτική Ελλάδα ( 87,72% ). Τα ρεκόρ από άποψη ποσοστιαίας αύξησης το 2009 ( πάντα σε σχέση με το 2008 ) , καταγράφονται: στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αύξηση 600% στην επαιτεία, στην περιφέρεια Ηπείρου 400% αύξηση στο αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης , στη Στερεά Ελλάδα 400% στις εκβιάσεις και 200% στους βιασμούς και την αρχαιοκαπηλεία, στα νησιά του βορείου αιγαίου αύξηση 300 % στις απάτες, στη Δυτική Ελλάδα αύξηση 150% στις ανθρωποκτονίες και 266% στην επαιτεία, στη Θεσσαλία αύξηση 200% στις εκβιάσεις και στην Κρήτη αύξηση σχεδόν 100% στη ζωοκλοπή . Όσον αφορά στα ναρκωτικά καταγράφηκε αύξηση των υποθέσεων κατά 3,5 % και του αριθμού των κατηγορηθέντων , που έφτασαν τα 16079 άτομα. Όσο για τις κατασχέσεις η ινδική κάνναβη «ακούμπησε» τους 7 τόνους, ηρωίνη κατασχέθηκαν 419 κιλά και κοκαίνη 78 κιλά . Στη σκληρή αυτή εικόνα της εξέλιξης των δεικτών του εγκλήματος αξιωματικοί της ΕΛΑΣ φροντίζουν να υπερτονίζουν τα υψηλά ποσοστά εξιχνιάσεων εγκληματικών ενεργειών. Η συμμετοχή αλλοδαπών δραστών σε εξιχνιασθέντα εγκλήματα έχει ως εξής: στις ληστείες ποσοστό 50,44% ( έναντι 49,56% σημετοχής ημεδαπών) , στις κλοπές-διαρρήξεις 51,45%, στα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης 58,30 % . Την αποκλειστικότητα έχουν οι αλλοδαποί στα αδικήματα που αφορούν στις πλαστογραφίες, στις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και την επαιτεία.

Σκοτώθηκε 7χρονη στα Τριπόταμα

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 7χρονο κοριτσάκι, χθες το μεσημέρι σε τροχαίο που έγινε στην επαρχιακή οδό Τριποτάμων – Καλαβρύτων.
Το όχημα που οδηγούσε η μητέρα της μικρής και στο οποίο επέβαινε μαζί με τη δίδυμη αδελφούλα της, εξετράπη της πορείας του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να πέσει σε απότομη χαράδρα 80 μέτρων. Η μικρή Γεωργία τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ η αδελφούλα της και η μητέρα τους γλίτωσαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Τρίπολης.
Προανάκριση για τα αίτια του τραγικού συμβάντος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας.

Εντάσεις και αποχωρήσεις στον απολογισμό

Εν μέσω εντάσεων και αποχωρήσεων πραγματοποιήθηκε χθες ο απολογισμός της δημοτικής Αρχής της Πάτρας, στην Αγορά Αργύρη, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία δημοτών και εκπροσώπων φορέων.
Οι παρατάξεις Δημαρά και Πελετίδη αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, όπως επίσης, και οι Λένα Καλεντζώτη και Σπύρος Πολίτης από την παράταξη Φλωράτου, καταγγέλλοντας τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθήσει η δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο όχι για λογοδοσία, αλλά για παρωδία.
Τελικά η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά. Πρώτος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαδικασία του απολογισμού ως «καρδιά του δημοκρατικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ όπως είπε κάθε αιρετός και κάθε νόμιμα εκλεγμένη αρχή οφείλουν να διακατέχονται από ένα διαρκές αίσθημα λογοδοσίας για όσα σχεδιάζουν και πράττουν.
Ο κ. Φούρας μίλησε για τις σύγχρονες υποδομές στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης και το έργο της ΔΕΥΑΠ, ενώ επεσήμανε πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που διαχειρίστηκε η δημοτική Αρχή ήταν το Σχέδιο Πόλης και η υλοποίησή του.
Επίσης ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στο θαλάσσιο μέτωπο, λέγοντας «ζητάμε να αποκατασταθεί η σχέση Πάτρας και θάλασσας, να απελευθερωθεί το παραλιακό μέτωπο, να γίνει ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και η Πάτρα να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο, το πρόσωπό της για το μέλλον.

Στους δρόμους και πάλι αύριο οι αγρότες

Νέα συγκέντρωση έχουν προγραμματίσει για αύριο οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν στους δρόμους, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, αύριο στις 10 το πρωί οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, θα αποκλείσουν συμβολικά την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Βιομηχανικής περιοχής και στη διάρκεια της κινητοποίησης, θα αποφασίσουν τη μορφή που θα λάβει στη συνέχεια ο αγώνας τους.
Μεταξύ άλλων, οι αγρότες της Αχαΐας, διεκδικούν:
- Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος για το έτος 2009
- Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα
- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων
- Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών εφοδίων
- Πάγωμα αγροτικών χρεών για τρία έτη με παραγραφή όλων των πανωτοκίων
- Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του κτηνοτροφικού κεφαλαίου απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ
- Άμεση πληρωμή σχεδίων βελτίωσης, πληρωμή όλων των εγκεκριμένων νέων αγροτών
- Κατάργηση των αγροτοδικείων
- Θεώρηση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ.