Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ο "Καλλικράτης" δείχνει το νέο χάρτη της χώρας

Το όνομα του περίφημου αρχιτέκτονα του δεύτερου μισού του 5ου π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα που συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα, επέλεξε η κυβέρνηση να δώσει στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως η Νέα Αρχιτεκτονική δεν περιορίζεται στις συνενώσεις των Δήμων, αλλά αφορά τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης και το επίπεδο της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης τα οποία για πρώτη φορά προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία. «Η Νέα Αρχιτεκτονική δεν αποτελεί μια αλλαγή που σχεδιάστηκε με τη λογική συμβιβαστικών διευθετήσεων ή προσωρινών λύσεων. Ο σχεδιασμός της Νέας Αρχιτεκτονικής έγινε με το βλέμμα προσηλωμένο στο τι έχει ανάγκη η χώρα και ο πολίτης. Είναι μια δομική αλλαγή με μόνιμο χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Ραγκούσης ανακοινώνοντας πως ξεκινά η δημόσια διαβούλευση με όλους τους πολίτες, τους φορείς, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αρχικά επί του πολιτικού πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια τα ζητήματα χωροθέτησης σε όλα τα επίπεδα θα ακολουθήσουν στη δεύτερη και τελευταία φάση της διαβούλευσης.
«Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι απόφασή μας τα κριτήρια, όπως αυτά θα οριστικοποιηθούν από τη διαβούλευση, να εφαρμοστούν ενιαία, χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις. Ομοειδείς Δήμοι θα αντιμετωπιστούν με ίδια πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, λειτουργικά, χωροταξικά κριτήρια», ανέφερε ο Υπουργός.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
* Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών
* Μείωση των διοικητικών περιφερειών της χώρας από 13 σε 7
* Λιγότεροι από 370 Δήμοι έναντι 1.034 που υπάρχουν σήμερα
* Μείωση των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων των Δήμων σε λιγότερα από 2.000 από 6.000 που είναι σήμερα
ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Θεμελιώνεται η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Εισάγεται έτσι ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθιερώνεται ο θεσμός του Αντιπεριφερειάρχη, θεματικού και τοπικού, η Περιφερειακή Εκτελεστική Επιτροπή.
«Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση καθίσταται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης και αναλαμβάνει τον ενιαίο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή του πολίτη, και τη διαχείριση των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση όλων των περιφερειακών προβλημάτων, π.χ. τη διαχείριση ζητημάτων, όπως του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης.
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
* Ισχυροί και αυτόνομοι ΟΤΑ
* Αλλάζει συνολικά ο τρόπος ελέγχου τους
* Απαλλάσσονται από περιττούς ελέγχους που προκαλούν εν τέλει γραφειοκρατικά βάρη στη λειτουργία τους
* Θεσπίζεται η υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των διοικητικών αποφάσεων και πράξεων αυτοδιοικητικών οργάνων και οργάνων διοίκησης φορέων, οι οποίες δεν θα ισχύουν εάν δεν έχουν δημοσιευθεί
* Καθιερώνεται Ειδική Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α.
* Καθιερώνεται προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλους τους ΟΤΑ, τους Δήμους και τις Περιφέρειες
* Τίθενται προϋποθέσεις, όρια και περιορισμοί στη δυνατότητα των Δήμων να συνάπτουν δάνεια καθώς και διαδικασίες ελέγχου στο δανεισμό
* Εφαρμόζεται σε όλους τους Δήμους το διπλογραφικό σύστημα με στόχο την εφαρμογή αναλυτικής λογιστικής.