Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Κόβουν τα φάρμακα από 1η Φεβρουαρίου

Αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση του συλλόγου τους, οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας ξεκαθαρίζουν πως από την 1η Φεβρουαρίου αναστέλλουν τη επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός ΙΚΑ – ΟΓΑ) επειδή καθυστερούν την εξόφληση των συνταγών.
Οι οφειλές των ταμείων στα φαρμακεία της επικράτειας υπερβαίνουν τα 600 εκ. ευρώ, ενώ η καθυστέρηση σε κάποια ταμεία έχει φτάσει και στους 8-12 μήνες, τη στιγμή που οι συμβάσεις ορίζουν ως ανώτατο όριο εξόφλησης τις 45 ημέρες και οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν τους πιστώνουν περισσότερο από ενάμισι μήνα κατά μέσο όρο.
Επειδή, το σήριαλ «απλήρωτοι φαρμακοποιοί» δεν έχει τέλος και επειδή οι αρμόδιοι Υπουργοί (πρώην και νυν) δίνουν μόνο υποσχέσεις που διαψεύδονται συνεχώς, η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στα ταμεία που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είναι δυστυχώς μονόδρομος
«Ελπίζουμε πραγματικά να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε τέτοιου είδους αντίδραση. Απλά πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.
Οι ασφαλισμένοι πελάτες μας οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στα ταμεία τους, κατανοούν το πρόβλημα, αναγνωρίζουν τη συμβολή μας στην κάλυψη των αναγκών τους σε φάρμακα και μας προσφέρουν αμέριστα την συμπαράστασή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αιγιάλειας.