Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Παραμένουν τα όρια της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος

Την εκτίμηση ότι τα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δεν πρόκειται να μεταβληθούν εξέφρασε χθες το πρωί ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας στον «Αντέννα Πάτρας 105.3» (στην εκπομπή του Ζώη Μαρίνου).
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα φορέων της Αιτωλοακαρνανίας να «αποσχισθεί» ο νομός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τόνισε ότι υπάρχει ένα πολιτικό και ένα τεχνοκρατικό ζήτημα που αδυνατίζει αυτή την προοπτική. «Κατ’ αρχάς, αν ήμουν Αιτωλοακαρνάνας, θα ήθελα να ζω σε μια Περιφέρεια που έχει έδρα ένα ισχυρό διοικητικό κέντρο, όπως είναι η Πάτρα. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα», είπε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, προσθέτοντας ότι «υπάρχει και ένα τεχνοκρατικό ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ στη βάση της σημερινής διάρθρωσης των Περιφερειών. Άρα, είναι δύσκολο να ζητηθεί τώρα τροποποίηση αυτών των προγραμμάτων».
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πρόσθεσε, επίσης, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση για τα όρια των νέων Δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», ενώ δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι η κυβέρνηση ίσως να μην προλάβει, έως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να ολοκληρώσει την διοικητική μεταρρύθμιση. «Η χώρα χρειάζεται ισχυρούς Δήμους, Δήμους με πιστοποιημένες δομές για την διαχείριση του ΕΣΠΑ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια, ούτε η ελληνική περιφέρεια μπορεί να ζει άλλο στη σκιά του αθηνοκεντρικού κράτους. Η μεταρρύθμιση θα γίνει έτσι όπως έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες», υπογράμμισε.