Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

"Λουκέτο" στα πυρηνελαιουργεία

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙ.ΠΕ. μετά την απόφαση του Νομάρχη Αχαΐας, Δ. Κατσικόπουλου να ανακληθούν οι άδειές τους εξαιτίας της διαπίστωσης σωρείας παραβάσεων. Ο Νομάρχης, δήλωσε «Μετά και την χθεσινή αιφνίδια έφοδό μου, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους Αντινομάρχες Γιάννη Γασπαρινάτο και Νίκο Λύρα, αλλά και τις Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, αποφάσισα πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό, στην βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Ύστερα από αρκετές αυτοψίες – ελέγχους των Νομαρχιακών Κλιμακίων και του ΚΕΠΕ όπως και κατόπιν πολλαπλών προστίμων που επιβλήθηκαν στις εταιρείες που επεξεργάζονται τον πυρήνα της ελιάς, δεν είδα καμία πρόθεση των πυρηνελαιουργείων για συμμόρφωση με την νομιμότητα. Ακριβώς το αντίθετο. Υποτροπίασαν σε παραβάσεις για τις οποίες μας είχαν υποσχεθεί πως δεν θα έκαναν ξανά. Από τις 12/01/2010 τους έχουμε καλέσει σε απολογία με καταληκτική ημερομηνία αύριο 21/01/2010.
Κατόπιν όλων αυτών συντρέχουν άμεσοι λόγοι διακοπής της λειτουργίας των μονάδων αυτών, ενώ του χρόνου θα πρέπει να συνεκτιμηθούν μια σειρά πράγματα, για το εάν και με ποιό τρόπο δηλαδή θα δοθεί, αν δοθεί, η εποχική άδεια λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων.
Η αυθαιρεσία θα λάβει τέλος.
Δίνω οριστική προθεσμία 8 ημερών για την περεταίρω λειτουργία τους , με μοναδικό σκοπό τον μη αιφνιδιασμό μιας σειράς άλλων επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον πυρήνα της ελιάς που δεν φταίνε σε τίποτα αυτοί να πληρώσουν το μάρμαρο.
Με την πάροδο των 8 αυτών ημερών τα πυρηνελαιουργεία κλείνουν οριστικά, για φέτος.
Είναι περιττό να τονίσω πως οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων (αν κριθεί απαραίτητο) το χρονικό διάστημα των 8 αυτών ημερών, θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα».